Zabawa: Eksperyment z wodą i szklanką
Pomoce: szklanka, woda, karteczka (lepsza sztywniejsza), miska
Opis zabawy: Napełniamy szklankę wodą do pełna , przykrywamy go karteczką i przyciskając do szklanki , odwracamy do góry dnem. Kartka utrzymuje się w miejscu , a woda nie wylewa się.
Co się dzieje? Jeśli wszystko idzie zgodnie z planem, to kartka i woda powinny pozostać na miejscu. Bez względu na to, że szklanka z wodą została odwrócona, woda się nie wylewa, podważając prawo grawitacji. Dlaczego więc tak się dzieje? Kiedy w szklance nie ma powietrza, ciśnienie wody znajdującej się w środku okazuje się mniejsze od ciśnienia powietrza na zewnątrz. Większe ciśnienie powietrza (czyli ciśnienie atmosferyczne) jest na tyle silne, że utrzymuje kartkę (ciśnienie na nią), a także wodę w szklance.
Należy także zauważyć, że oprócz ciśnienia atmosferycznego, w tym eksperymencie odgrywa pewną rolę również napięcie powierzchniowe wody. Powierzchnia każdej cieczy zawiera cząsteczki, które dążą do połączenia ze sobą i tworzą cieniutką warstwę. Napięcie powierzchniowe łączy wodę z kartką, pomagając jej z kolei ustabilizować swą pozycję.
Zabawa: Przelewanie wody
To prosta zabawa, która z pewnością zainteresuje nasze maluchy i sprawi im przyjemność. Choć z pozoru banalna czynność dla nas, dla dzieci to ogromna frajda, która ćwiczy umiejętności motoryczne oraz koordynację ręka-oko.
Pomoce: kilka kubeczków i dzbanek z wodą, tacka na której postawimy kubeczki(zabezpieczy przed rozlaniem wody poza stół).
Daj dziecku dzbanek z wodą oraz kubeczki i pozwól aby wlało wodę z dzbanka do kubków, a później z kubka do kubka.
Woda smakowa własnej produkcji
Świetnym pomysłem na zmienienie nieco smaku wody jest dodanie do niej świeżych owoców. Tak zrobiona woda cytrynowa, arbuzowa, czy truskawkowa jest nie tylko kolorowa i bardziej zachęcająca, ale również ma już pewien zapach i delikatnie inny smak. Jednak nadal jest świetne źródło nawodnienia dla dzieci. A w odróżnieniu od gotowych sprzedawanych wód smakowych nie zawiera substancji słodzących i innych szkodliwych dodatków.